Varför barfotahästar?

Hästens hov är en fantastisk konstruktion i många avseenden. Den är av stor betydelse för hästens blodcirkulation och stötdämpning och många studier och forskning visar att dess korrekta och obehindrade funktion har stor inverkan i hästens hälsa och mående.

Min häst ömmar på grus och stennigt underlag. Behöver den skor? 

Hoven anpassas efter de förutsättningarna den utsätts för. Står en häst på mjukt underlag merparten av tiden, kan vi inte utgå från att hovarna ska fungera på hårda och steniga vägar. Vissa hästar klara detta utmärkt, men i många fall tycker hästen att det är obehagligt och känner ömhet. Lösningen behöver inte vara att sko hästen. En undersökning av foderstaten kan säkerställa att hästen får i sig allt den behöver för att utveckla starka hovar. Utöver det finns det ett brett utbud av olika boots som kan användas. Dessa finns i många olika modeller, prisklasser och storlekar för allt från lugna promenader till krävande långdistanstävlingar.  Jag hjälper gärna till med mätning och rådgivning

Kan alla hästar går barfota?

I princip, ja. Det kan dock finnas vissa reservationer i undantagsfall.


För friska hästar gäller dock generellt att barfota är ett mycket bättre alternativ som gynnar hästens hälsa och välmående.